Orange Digital LAB, proiect inovativ pentru educaţia digitală a tinerilor

23.02.2017

Fundaţia Orange contribuie la digitalizarea sistemului educaţional din Moldova. După o investiţie sustenabilă în cele mai mari universităţi din Moldova, prin crearea a nouă cafenele WiFi, Fundaţia Orange a finalizat cu succes amenajarea a 3 laboratoare digitale în colegiile cu profil IT. Orange Digital Labs reprezintă spaţii cu un design special, amenajate în incinta instituţiilor de învăţământ, dotate cu computere performante, ecrane TV de ultimă generaţie şi care pune la dispoziţia utilizatorilor conexiune internet în bandă largă şi WiFi gratuit de la Orange Moldova. Startul proiectului a fost dat în anul 2015 iar beneficiarii proiectului sunt peste 6500 de elevi şi profesori care împărtăşesc convingerea că tehnologiile şi inovaţiile sunt indispensabile pentru un învăţământ de calitate. Cel de-al 3-lea Orange Digital Lab, care finalizează proiectul, a fost inaugurat în incinta Centrului de Excelenţă în Energetică şi Electronică (fostul Colegiul Politehnic).

Julien DUCARROZ, Director General Orange Moldova: „Digitalizarea schimbă existenţa şi percepţia modului de a trăi şi a lucra. Iată de ce, pentru noi este foarte important sa investim în perfecţionarea sistemului educaţional, care poate fi unul performant doar prin accesul la tehnologie. Suntem #1 în ţară la capitolul inovaţii şi acces la tehnologia 4G, iar prin acest proiect ne propunem să răspundem la solicitările actuale ale tinerei generaţii, internetul fiind o resursă nu doar necesară, dar indispensabilă pentru învăţământ. Implementarea unor astfel de proiecte ne permite să aducem valoare adăugată dezvoltării societăţii şi să facilităm viaţa de zi cu zi, prin utilizarea componentei digitale. Vom continua să oferim experienţe incomparabile în cea mai avansată reţea din Moldova – Orange 4G.”

“Orange Digital Lab” este unul din cele 4 proiecte aflate sub umbrela Orange Digital School, un program creat pentru a asigura în învăţământul din ţara noastră acces la infrastructură modernă, expertiză profesională şi educaţie de calitate în domeniu. Partenerul strategic al acestul program naţional dedicat educaţiei digitale este Ministerul Educaţiei.

Cristina Boaghi, Viceministrul educației: “Suntem siguri că acest laborator va ajuta instituția de învățământ să se apropie și mai mult de nivelul de excelență dorit iar elevii și profesorii vor avea șansa să exploreze lumea tehnologiilor și să fie în pas cu inovațiile din domeniul lor de specialitate. Din numele Ministerului Educației aducem mulțumiri companiei Orange pentru susținerea învățământului din Republica Moldova, exemplu care merită a fi preluat și dezvoltat și de către alte companii din țară”.

Orange Digital LAB – laboratorul studenţilor şi profesorilor

Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu administraţiile instituţiilor de învăţământ profesional tehnic şi implementat de către Centrul de Informaţii Universitare. Administraţia colegiului a oferit spaţiu iar Fundaţia Orange a alocat resurse financiare pentru renovarea spaţiului, achiziţionarea echipamentului tehnic, a mobilierului şi a conceptului de design. La Centrul de Excelenţă în Energetică şi Electronică din Chişinău peste 2500 de elevi şi profesori beneficiază de laboratorul inovativ.

Vasile VRÎNCEANU, Directorul Centrului de Excelenţă în Energetică şi Electronică: „Este un laborator de invidiat. Laboratorul digital va contribui la educarea tinerei generaţii şi implementarea tehnologiei informaţionale pentru viitorul acestui stat.”

Vlada CERNEVSCHI, studentă în anul III: “Tehnologiile informaţionale sunt esenţiale pentru studiu şi putem veni aici pentru a insusi lucruri noi si sa devenim mai buni.”

Sergiu Amarfii, elev în anul IV: “Este un pas spre inovaţie şi foarte util pentru studenţi. Nu toţi îşi permit calculatoare performant iar aici vom putea lucra mut mai efficient şi productiv.”

Instituţiile beneficiare ale proiectului Orange Digital Lab sunt: Centrul de Excelenţă în Informatică şi Tehnologii Informaţionale din Chişinău, Colegiul Politehnic din Bălţi şi Centrul de Excelenţă în Energetică şi Electronică din Chişinău.

Sergiu POSTICĂ, Preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova: „Orange Digital Lab este unul din cele 4 proiecte aflate sub umbrela Orange Digital School, un program naţional creat pentru a asigura în învăţământul din ţara noastră acces la infrastructură modernă, expertiză profesională şi educaţie de calitate în domeniu. Suntem foarte mândri că de la lansarea programului peste 80 de mii de studenţi şi profesori din Moldova au beneficiat de avantajele sale. Pe termen lung, acesta va contribui la ştergerea barierei digitale din învăţământ”.

Orange Digital Lab este implementat în parteneriat cu Centrul de Informaţii Universitare.

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare:„Fundaţia Orange reprezintă un trend-setter în ţara noastră, care dezvoltă continuu proiecte inovative şi aduce componenta digitală în mai multe domenii de activitate, inclusiv în sistemul educaţional. Orange Digital Lab reprezintă un răspuns la solicitările actuale ale tinerei generaţii şi reprezintă un model de parteneriat de succes în vederea consolidării capacităţii de modernizare Viceministrul educației a instituţiilor de învăţământ din Moldova.”

Despre Fundaţia Orange Moldova

Fundația Orange consideră că educația are un rol important în combaterea sărăciei, reducerea șomajului și asigurarea creșterii economice durabile. Pentru a valorifica aceasta oportunitate FOM susține facilitarea accesului tinerilor la resurse educaționale adaptate exigențelor tehnologice actuale, dezvoltarea competențelor abilităților necesare unor buni profesioniști și încurajează activitățile de cercetare științifică. În ultimii şase ani, Fundaţia Orange a reuşit realizarea a peste 60 de proiecte în domeniul educaţiei digitale, sănătăţii, culturii şi susţinerea persoanelor defavorizate, iar peste 300 de mii de oameni au beneficiat de ele.

[gallery link="file" columns="9" ids="1066,1067,1068,1069,1070,1071,1072,1073,1074,1075,1076,1077"]