25 de granturi pentru cei mai buni profesori de informatică din țară

25.04.2019

25 de profesori de informatică din țară au fost premiați în cadrul celei de-a IV-a ediţii a proiectului „Burse de Excelenţă pentru profesori în IT”, susținut și finanțat de către Fundația Orange Moldova.

Evenimentul a fost sărbătorit sub forma unei festivități solemne, organizate în cadrul expoziției INNOVATIC FEST ROBOSHOW.

Proiectul, lansat în anul 2015, reprezintă o componentă importantă a proiectului Orange Digital School, care este un proiect naţional major de susţinere a educaţiei digitale din Republica Moldova, realizat de către Centrul de Informaţii Universitare cu sprijinul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova, fiind susţinut şi de către Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

 

Julien Ducarroz, CEO, Orange Moldova: „Suntem mândri de faptul că dictăm trenduri în educație prin dezvoltarea componentei digitale și oferind suport profesorilor în IT. Aceasta permite elevilor din regiunile rurale ale țării să se bucure de acces la o educație de calitate. Am lansat platforma Orange Digital School pentru a plia mai multe proiecte sociale cu impact vizibil în sistemul educațional, pe care le implementăm în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. De 10 ani Fundația Orange dezvoltă sistemul educațional din Republica Moldova și sunt sigur că vom continua să realizăm proiecte frumoase alături de beneficiarii noștri”.

Sergiu Postică, Președintele Consiliului Fundației Orange Moldova: „Proiectele Fundației Orange contribuie esențial la dezvoltarea educației digitale. Prin acest proiect ne propunem să oferim sprijin atât profesorilor din regiunile rurale, cât și elevilor, pentru a inova procesul de predare a informaticii. Prin dezvoltarea acestor proiecte ne dorim să susținem și să încurajăm nu doar elevii, dar și profesorii din IT pentru a fi în pas cu inovațiile”.

Angela Cutasevici, Secretar de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării: „Proiectul este foarte important pentru sistemul educațional pentru că vine să încurajeze profesorii de informatică, care sunt cei ce pot transforma școala de astăzi într-o școală digitalizată a viitorului. Profesorii de informatică contribuie nu doar la formarea elevului, ci poate asigura și competențele profesorilor din alte domenii.”

În ediţia curentă a programului „Burse de Excelenţă pentru profesorii în IT” s-au înscris 40 de profesori de informatică din 20 de regiuni ale Republicii Moldova. În rezultatul evaluării dosarelor depuse, Comisia de Experţi Independenţi a selectat 25 de finalişti.

În calitate de premii ei au obținut câte un grant în valoare de 25000 de lei fiecare și câte un laptop.

Cei 25 de profesori instruiesc în jur de 15.000 de elevi din 31 instituţii de învăţământ general din 16 regiuni ale țării. Proiectul în cauză are drept scop stimularea profesorilor de informatică, astfel ca aceştia să activeze în gimnaziile şi liceele din Republica Moldova, unde se înregistrează o lipsă mai acută de cadre didactice calificate.

Irina Budurin, profesoară de informatică, or Hâncești: ”Această bursă este un stimul aparte pentru profesorii din domeniul IT, care activează în zonele rurale, și, bineînțeles că motivează să perseverăm în a oferi cunoștințe noi elevilor și în a face schimbarea în școli. Laptop-ul dăruit de Fundația Orange îmi va ajuta să mă pregătesc pentru lecție și să transmit această pasiune a mea pentru tehnologiile digitale tuturor elevilor.”

Andrei Golovei, profesor de informatică, s. Tocuz, r-nul Căușeni: “Acest proiect mi-a dăruit emoții mari de bucurie și o motivare de a rămâne în Moldova. Evident că banii vor fi folosiți în dezvoltarea mea profesională. Doresc să mă integrez într-un curs de instruire avansat în limbajul Java ca să fiu mai pregătit în fața elevilor mei.”

În cadrul celor trei ediţii precedente ale programului, 70 de profesori de informatică din țară au beneficiat de susţinere din partea Fundaţiei Orange Moldova şi la moment îşi continuă activitatea didactică în instituţiile de învăţământ din țară, contribuind la edificarea unui proces educaţional de calitate în domeniul IT. În total, cei 95 finalişti ai celor patru ediţii instruiesc cca 46.000 de elevi.

Viorelia Moldovan-Batrinac, Consilier principal de stat a Prim-ministrului pe politici sociale: “Proiectul este important și din punct de vedere social și al politicii educaționale pentru că este orientat către profesorii din mediul rural. Prin acest proiect ei obțin motivație și condiții pentru activitate. Totodată proiectul oferă profesorilor din domeniul tehnologiei informației posibilitatea să-și dezvolte competențele, astfel devenind un agent al transformării educației. Pot spune cu certitudine că este o investiție în inovații și în viitorul Moldovei.”

Angela Mușet, Director Executiv, Centrul de Informaţii Universitare: „Programul de burse pentru specialiștii în IT este unul extrem de necesar, oferind tinerilor profesori posibilitatea să-și aplice cunoștințele în instituțiile din țară, beneficiind de un suport adițional. În acest sens, Fundația Orange Moldova continuă să fie cel mai fidel partener al educației digitale din țară”.

Fundaţia Orange Moldova, în calitate de partener financiar al acestui proiect, contribuie la completarea cu cadre didactice a instituţiilor din țară, astfel încât şi elevii din regiuni să beneficieze de cunoştinţe în domeniul IT, un domeniu prioritar în procesul de modernizare a RM.