Fundația Orange ajută tinerii din Moldova să dezvolte competențe în domeniul producției digitale

26.01.2023

Fundația Orange Moldova a marcat rezultatele celei de-a II-a ediții a proiectului „Solidarity FabLab – Cunoștințe pentru viitor” și a premiat cele mai inovative proiecte.

În cadrul proiectului, pe parcursul a șase luni, 187 de tineri pasionați de tehnologie și inovație și-au dezvoltat abilitățile digitale, au învățat cum să programeze sau să manevreze tehnologii de ultimă generație, cum să elaboreze propriile proiecte de la etapa de design și până la producerea propriu-zisă, cum ar fi: corpuri de iluminat inteligente, logo-uri pe placaj, piele sau sticlă, suvenire produse la imprimante 3D, accesorii brodate la mașina de cusut și altele.

Instruirile celei de-a II-a ediții a Solidarity FabLab s-au desfășurat în cadrul a patru FabLab-uri regionale: Liceul Teoretic „Olimp” din Sîngerei, Incubatorul de Afaceri din Soroca, Biblioteca raională din Orhei și FabLab-ul din Chișinău.

Prin susținerea proiectului Solidarity FabLab, Fundația Orange Moldova ajută tinerii să își dezvolte abilități tehnice, digitale și transversale, cum ar fi managementul de proiect, să dobândească experiență de lucru în echipă, dar şi să facă față noilor provocări ale pieței muncii. Atelierele de manufactură digitală îi provoacă pe participanţi să guste din profesiile viitorului: consilier sau educator robot, croitor digital, ofițer de protecție al datelor, ofițer de proiectare „smart home”, operator de regenerare a materialelor plastice, consilier de gestionare a deșeurilor sau al construcțiilor și conceptelor ecologice etc.

Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova: Acești copii dobândesc competențe digitale, învață meserii de viitor. Cu Solidarity FabLab le dăm oportunitatea să exploreze manufactura digitală, să creeze cu mâinile lor anumite proiecte, experienţe care îi vor ajuta să decidă ce vor să devină când vor crește mai mari. Sunt mândră de acești copii. Orange și Fundația Orange va continua să susțină astfel de proiecte, precum proiectul Solidarity FabLab și nu doar, invitând tinerii să-și dezvolte competențele digitale şi apetitul pentru inovaţie”.

Ludmila NISTORICĂ, Președinta Consiliului Fundației Orange Moldova: Solidarity FabLab este un proiect susținut de Fundația Orange Moldova și Fundația Grupului Orange și reprezintă o investiție sustenabilă în viitorul generației tinere. Suntem fericiți să fim alături de tinerii pasionați de inovații și tehnologii digitale, astfel încât să obțină abilități pentru a-și construi propriul lor viitor aici, acasă, și pentru a înțelege cum lucrează profesiile viitorului”.

Noutatea ediției din 2022 este faptul că, grație parteneriatului stabilit între Fundația Orange Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei, proiectul Solidarity FabLab a fost extins și în Chişinău, în incinta FabLab. Astfel, cursurile au fost accesibile și pentru tinerii din capitală și suburbiile acesteia.

Viorel BOSTAN, Rectorul Universității Tehnice a Moldovei: Calitatea proiectelor şi complexitatea lor crește de la ediție la ediție și asta înseamnă că ne mișcăm în direcția corectă. Într-adevăr, astăzi avem nevoie de ajutor în sistemul pre-universitar, ca să le arătăm elevilor calea, să deschidem portițele celor care doresc să învețe noile tehnologii și să le oferim cele necesare: echipament modern, expertiză şi mentorat”.

În cadrul acestei ediții, juriul a examinat 19 proiecte ale participanților, iar cele mai inovative și creative proiecte au fost premiate de Fundația Orange Moldova.

Astfel, premiul de gradul I, în valoare de 20 000 de lei, a fost câștigat de către echipa Solidarity FabLab Soroca, cu proiectul „Proteza Arduino”.

Artiom ONILOV, câștigătorul premiului de gradul I, membru Solidarity FabLab Soroca: „Am așteptat așa rezultate. Nu prea am avut emoții. Proiectul a fost unul reușit și are potențialul de a ajuta multă lume. Brațul mecanic poate fi atașat și poate înlocui brațul uman real. Brațul poate fi controlat cu mâna opusă, cu o mănușă. Desigur că avem și comenzi vocale și le dirijăm cu ajutorul unei aplicații ce poate fi instalată pe telefon”.

Timp de șase luni, participanţii au fost instruiți și ghidați în activităţile practice de către formatorii regionali, echipați cu toate cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare în lucrul cu echipamentele și utilajele de fabricaţie digitală.

Victor CIUVAGA, mentor în cadrul Solidarity FabLab Soroca: „Pentru mine a decurs mult mai interesant decât prima ediție, deoarece în această a doua ediție am implicat mai multe fete. Și, din câte vedeți, astăzi am venit cu proiecte care au fost realizate de fete, în majoritatea cazurilor, de la profilul umanist”.

Instruirile sunt dedicate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 - 25 ani și s-au desfășurat în echipe a câte șapte persoane. În cea de-a doua ediție a proiectului „Solidarity FabLab – Cunoștințe pentru viitor” s-au înscris 187 de tineri curioși și dornici să descopere noi tehnologii de producție.

Proiectul este realizat cu suportul financiar al Fundației Orange Moldova și cel al Fundației Grupului Orange și este implementat de Centrul de Informații Universitare şi Clubul Ingineresc MicroLab.

Angela MUȘET, Directoarea Centrului de Informații Universitare: Proiectele prezentate au fost foarte diverse. În aceste proiecte s-a văzut creativitatea și cât de dornici și pasionați sunt copiii de tehnologie. Tinerii au demonstrat că sunt talentați, sunt creativi, sunt pasionați de tehnologii, ceea ce este foarte important pentru viitorul nostru comun”.

Despre proiect:

Solidarity FabLab este un proiect de formare în domeniul producției digitale. Acesta este dedicat exclusiv tinerilor, pentru a-i ajuta să se angajeze mai ușor în câmpul muncii, făcând cunoștință cu profesiile viitorului. Proiectul a fost lansat de Fundaţia Orange la nivelul Grupului Orange în 2014 şi este implementat în 19 țări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

În Republica Moldova, Solidarity FabLab a fost lansat în anul 2021 în cadrul a trei FabLab-uri regionale, create şi echipate cu suportul financiar al USAID, Suedia şi UK Aid: liceul Teoretic „Olimp” din Sîngerei, Incubatorul de Afaceri din Soroca și Biblioteca raională din Orhei. În anul 2022, grație parteneriatului stabilit între Fundația Orange Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei, cel de-al patrulea Solidarity FabLab pentru tineri a fost deschis în incinta FabLab Chișinău. În cadrul celor două ediții ale proiectului, 330 de tineri au beneficiat de cursuri gratuite.