Fundația Orange invită la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”

12.09.2022

Fundația Orange contribuie la promovarea artei lirice în Moldova și susține, în calitate de partener general, organizarea celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Astfel, în perioada 8 - 25 septembrie, amatorii muzicii clasice și baletului sunt invitați la Teatrul Național de Operă și Balet pentru a admira prestațiile de excepție ale artiștilor naționali și internaționali. În acest an programul va cuprinde 4 spectacole de operă și 2 spectacole de balet, cu participarea artiștilor marilor scene din Italia, Statele Unite ale Americii, România, Ucraina și Moldova.

Ludmila NISTORICĂ, Președinta Consiliului Fundației Orange Moldova: „Fundația Orange, de 12 ani ajută la incluziunea culturală a societății. Prin susținerea Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ne dorim să promovăm opera și baletul de calitate în țara noastră. Iar performanța artiștilor noștri să devină parte a circuitului cultural internațional. Avem convingerea că și cea de-a 30-a ediție a festivalului își va întâmpina oaspeții cu cele mai cunoscute spectacole și cei mai virtuoși interpreți și muzicieni”.
Ion GROSU, Director General al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”: „Într-un timp în care spiritul lumii este tot mai zgomotos, opera este cea care curăță sufletele. Maria Bieșu își dorea să realizeze din Chișinău un centru al muzicii de operă, să adune în capitala Moldovei artiști talentați din toată lumea. A reușit. Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” duce tradiția acestui fenomen mai departe”.

Debutul festivalului a fost dat de opera „Carmen” de Georges Bizet, în care soprana Valentina Nafornița a interpretat rolul Micaelei. Pasionații de arta lirică vor putea admira spectacolele de balet „Lacul Lebedelor” și „Giselle”, precum și operele „Turandot”, „Boema” și „Aida”. Evenimentul va culmina cu un concert de gală la care vor performa artiști din Ucraina, România și Moldova.

Valentina NAFORNIȚA, soprană, solistă a Operei de Stat din Viena, Austria: „Vreau ca publicul să realizeze și el cât de frumos este să avem pe scenă acești mari artiști, pe care rar îi poți strânge într-un teatru în afară într-o așa distribuție. Noi am putut, chiar la noi acasă”.

În cadrul celei de-a 30-a ediții a marelui eveniment, oaspeții festivalului vor putea admira o expoziție de fotografie, care reflectă implicarea Orange Moldova în calitate de lider social responsabil pe piața TELCO din țară, prin proiectele dezvoltate alături de Fundația Orange. Galeria de fotografie va fi deschisă pentru toți vizitatorii Teatrului de Operă și Balet din capitală până pe 25 septembrie 2022.

Orange Moldova este un promotor fidel al culturii în țara noastră, iar de unsprezece ani, împreună cu Fundația Orange, am creat un parteneriat de succes cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Ediția curentă a festivalului este organizată de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova și TNOB „Maria Bieșu”.