Fundatia Orange Moldova ajuta femeile in dificultate sa devina i

13.11.2013

Au indurat violenta sotilor, au fost victime ale traficului de fiinte umane, au in grija copii minori carora trebuie sa le asigure educatie si mai ales sa le ofere un trai decent si un viitor luminos. Asa pot fi caracterizate beneficiarele proiectului „Femeile actioneaza si castiga” implementat de Asociatia Obsteasca „Agentia de Dezvoltare, Informatii, Strategii si Oportunitati AVISO” si Asociatia Obsteasca „Demos”, cu suportul financiar al Fundatiei Orange Moldova si in parteneriat cu Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei al RM.

peste 300 de femei in dificultate au capatat incredere in viitor

Scopul proiectului este de a contribui la sporirea nivelului de trai a peste 300 de femei vulnerabile din Moldova din raioanele Edinet, Riscani, Ungheni si Hincesti, prin abilitarea lor socio-economica si dezvoltarea deprinderilor de viata.

Proiectul „Femeile actioneaza si castiga” este unul complex si se desfasoara in mai multe etape:

  1. Identificarea beneficiarilor cu ajutorul asistentilor sociali si in urma unor vizite a implementatorilor in localitatile din patru regiuni;
  2. Aprobarea listei beneficiarilor in baza criteriilor stabilite in proiect;
  3. Beneficiarii primesc instruire si asistenta pentru formarea abilitatilor si dezvoltarea competentelor aplicative, conform blocurilor tematice;
  4. Elaborarea business planurilor prin asistenta individuala a femeilor in planificarea propriei afaceri;
  5. Organizarea unor sesiuni de training pentru participantele la proiect in vederea dezvoltarii facerilor;
  6. Oferirea de granturi non-cash de catre Fundatia Orange;
  7. Efectuarea unor vizite de monitorizare si evaluare a afacerilor gestionate de femei.

Un raport detaliat al desfasurarii proiectului gasiti pe pagina web www.fundatia.orange.md la rubrica raportare.

53 de femei au initiat activitati economice

Abilitatile dezvoltate in cadrul sesiunilor de instruire au fost consolidate prin elaborarea si implementarea planurilor de afaceri concrete. Astfel, 53 de planuri de afaceri au fost selectate si sustinute financiar de catre Fundatia Orange Moldova. Beneficiarele proiectului au optat pentru activitati ce tin de prelucrarea laptelui, cresterea nutriilor, a pasarilor, bovinelor si iepurilor, servicii de reparatie, producere a hainelor, broderie, precum si servicii de frumusete (frizerie, manichiura, pedichiura, etc.).

Mickael Faure, Presedinte al Consiliului Fundatiei Orange Moldova: „Acest proiect este unul foarte practic. Ne-am propus sa ajutam mai multe femei in dificultate care pana mai ieri nu-si imaginau ce le vor pune pe masa copiilor lor. Astazi, acestea sunt optimiste, au lansat mini afaceri, care nu doar le asigura bucatica de paine pe masa, dar si increderea in ziua de maine. Prin proiectele sale, Fundatia Orange Moldova contribuie atit la sustinerea persoanelor aflate in dificultate, cat si la dezvoltarea comunitara durabila.”

MARIA BOLOGAN, MAMA A 3 COPII, s. PARCOVA, EDINET, beneficiara a proiectului: „Cand m-au chemat si ne-au spus ca am castigat grantul, adica o vacuta, plangeam zi si noapte si spuneam: „Multumesc, Doamne, ca o sa am de mancare pentru mine si pentru copii!”

Nevoia le face mai puternice. Asa isi dezvolta si spiritul de antreprenor. Cel mai greu este temelia micii afaceri. Alina Salari s-a gandit ca o investitie potrivita ar fi cresterea iepurilor. Primii 10 iepuri de rasa au fost oferiti de catre Fundatia Orange Moldova. Acum Alina are planuri marete pentru viitor.

ALINA SALARI, s. VARATIC, RASCANI, beneficiara a proiectului: „A fost o treapta pentru o noua viata, ceva ce ne-a facut sa mergem inainte, o sansa de a lupta sa facem ceva cu mainile noastre si cu suportul Fundatiei Orange. Avem planuri ca sa inmultim iepurii, pentru a avea un venit lunar stabil. Pana acum venitul era de 600 de lei, ceea ce nu ne ajungea pentru necesitatile de baza ale familiei.”

Vera Colesnicenco din raionul Rascani este victima a traficului de fiinte umane. A plecat peste hotare sa castige un ban, dar a fost mintita.

VERA COLESNICENCO, RASCANI, beneficiara a proiectului: „Cand sa ma intorc acasa, intr-adevar mi-era rusine si de copii si de sateni sa vin fara bani. Acum sunt convinsa ca sunt oameni buni, care ne-au ajutat. Reparatie am facut. Multe lucruri le-am brodat, altele le-am cusut. Am avut multe comenzi la gradinita, la scoala. Am cusut costume pentru manifestatii. Acum imi pare ca incep sa traiesc.”

LILIANA SAMCOV, DIRECTOR, ASOCIATIA OBSTEASCA „DEMOS”: „Este prima treapta, un fundament care le-ar ajuta pe aceste femei sa devina mai independente financiar, sa reziste la provocari, sa-si poata intretine familia. Sunt femei de la care trebuie sa luam exemplu, pentru ca nu s-au sfiit sa-si impartaseasca problemele. Este o cultura noua care trebuie sa prinda radacini in Moldova, cultura responsabilitatii corporative sociale, si acest lucru il face Fundatia Orange de mai multi ani in Moldova. Este un model ce trebuie urmat nu doar de companii mari, ci si de cele mai mici.”

Proiectul „Femeile actioneaza si castiga” este implementat in perioada iulie 2013– aprilie 2014. Acesta este o continuare a proiectului „Abilitarea economica a femeilor vulnerabile din Moldova”, desfasurat in perioada 2011-2012 cu sustinerea financiara a Fundatiei Orange Moldova. In cadrul acestui proiect, peste 1000 de femei in dificultate au beneficiat de suportul Fundatiei Orange Moldova.