Fundatia Orange Moldova familiarizeaza copiii cu valorile cultur

25.05.2013

Noapte de vara. Tabara ostirii. Lapusneanu, singur cu gandurile sale triste, cantareste sortii de izbanda. In zori de zi, o solie de patru boieri in frunte cu vornicul Motoc vin  „din partea tarii”, cerand voievodului sa se intoarca din drum, ca nu-l vrea tara la domnie. Alexandru le raspunde: „daca voi nu ma vreti, eu va vreau!”. Infricosati, solii pleaca, dar vornicul Motoc, desi il tradase pe Alexandru in timpul primei domnii, ramane, ingenuncheaza si-i saruta poala vesmantului in semn ca-l recunoaste domnitor, rugandu-l sa-i dea voie sa ramana cu el, credincios pana la moarte.

Acesta este inceputul operei “Alexandru Lapusneanu”, care a fost prezentata pe 24 mai curent de Fundatia Orange Moldova copiilor de la mai multe institutii de tip internat din tara.

Spectacolul este parte a proiectului “Opera si baletul – mai aproape de copiii defavorizati”, care are scopul de a apropia copiii defavorizati de valorile culturale autohtone, prin familiarizarea acestora cu genurile de arta nobile: opera si baletul.

Mickael Faure, Presedinte al Consiliului Fundatiei Orange Moldova: “Anul acesta ne-am propus sa organizam 3 spectacole de opera si balet, acesta fiind primul. Ne straduim sa invitam copii de la cele mai indepartate institutii de tip internat din tara, care nu au avut posibilitatea niciodata sa vada un spectacol de opera sau balet pe viu, sa admire costumatia actorilor, decoratia scenei. Credem ca doar prezentandu-le direct, pe viu, spectacole de opera si balet ii putem apropia pe copii de valorile noastre culturale, de aceste genuri nobile de arta”.

Andrei, 14 ani: „Sunt bucuros ca am venit la Teatrul de Opera si Balet pentru a vedea opera „Alexandru Lapusneanu”, care intra in programa noastra scolara. ‚Acest spectacol mi-a permis sa vad opera pe viu, acum stiu despre ce este vorba”.

Elena, 12 ani: „Am venit de la scoala-internat din Soroca. Pana acum nu ne-a invitat nimeni la un asemenea spectacol. Am acceptat invitatia cu bucurie. Mi-a placut foarte mult”.

Proiectul “Opera si baletul – mai aproape de copiii defavorizati” a fost lansat in 2010 in cadrul unui parteneriat durabil cu Teatrul National de Opera si Balet “Maria Biesu” si Societatea Culturala “Vatra”.

Valeria Seicanu, Director General al Teatrului National de Opera si Balet “Maria Biesu”: “Parteneriatul cu Fundatia Orange Moldova este unul roditor. Din 2010 si pana acum 12,000 de copii au vizitat Teatrul National de Opera si Balet “Maria Biesu” si au vazut pe viu un spectacol de opera sau balet”.

Vlad Negruzzi, Presedinte al Societatii Culturale “Vatra”: “Am invitat copii aproape din intreaga tara. Opera si baletul sunt elemente importante in educatia copiilor, iar impreuna cu Fundatia “Orange Moldova” putem contribui la dezvoltarea lor”.

Spectacolul de opera “Alexandru Lapusneanu” a fost vazut de peste 1000 de copii de la mai multe institutii de tip internat din tara din Chisinau, Straseni, Ialoveni, Causeni, Telenesti, Tighina si alte regiuni. Din 2010 si pana acum, in cadrul proiectului au fost organizate 10 spectacole de opera si balet pentru 12,000 de copii din peste 20 de raioane ale tarii.