Independenta financiara si un viitor mai bun pentru aproape 300

27.12.2013

Aproape 300 de femei din 4 raioane ale tarii au devenit mai independente financiar si au capatat incredere in viitor in cadrul proiectului „Femeile actioneaza si castiga”, implementat in perioada iulie –decembrie 2013 de catre Asociatia Obsteasca „Agentia de Dezvoltare, Informatii, Strategii si Oportunitati AVISO” si Asociatia Obsteasca „Demos” cu suportul financiar al Fundatiei Orange Moldova, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei al Republicii Moldova.

Scopul proiectului a fost de a contribui la combaterea flagelului traficului de fiinte umane, precum si a fenomenului negativ al violentei domestice, prin abilitarea socio-economica a victimelor si potentialelor victime ale acestor probleme sociale.

Mickael Faure, Presedinte al Consiliului Fundatiei Orange Moldova:Prin intermediul acestui proiect ne-am propus sa ajutam femeile in dificultate din regiuni. Dezvoltarea abilitatilor lor antreprenoriale si sustinerea nemijlocita la inceput de cale este, dupa parerea noastra, cel mai durabil ajutor. Aceste femei nu doar au devenit independente financiar, dar si au dezvoltatat activitati generatoare de venit in comunitatile din care fac parte.” Astfel, proiectul „Femeile actioneaza si castiga” s-a axat pe trei tipuri de activitati:
  • instruire, in cadrul carora peste 100 de femei au invatat cum sa-si puna bazele unei activitati generatoare de venit, astfel incat sa-si poata intretine copiii, fara a depinde de sotul violent. In cadrul proiectului au fost organizate 8 sesiuni colective de instruire, 51 consilieri de grup si 334 consilieri individuale.
  • granturi sub forma de bunuri pentru initierea de activitati generatoare de venit, de care au beneficiat 53 de femei vulnerabile.
  • diseminarea informatiei si a experientei obtinute in gestionarea afacerilor de catre beneficiarele de granturi altor aproape 200 de femei din localitatile lor.

Principalele indeletniciri alese de catre beneficiarele proiectului „Femeile actioneaza si castiga”, ocupatii identificate cu ajutorul formatorilor in functie de interesele si capacitatile fiecareia din femei, sunt legate de: croitorie, confectionarea costumelor traditionale, crosetare, cresterea gainilor, prepelitelor, iepurilor, nutriilor, cresterea vacilor de lapte, precum si servicii de frumusete (cosmetologie, frizerie, masaj, fitness) etc. Toate aceste afaceri individuale au beneficiat de consultanta si suport individual din partea formatorilor, care au sustinut beneficiarele pe tot parcursul intemeierii micilor activitati economice.

Irina, 30 ani, raionul Hancesti, beneficiara a proiectului: „Ma bucur ca am primit acest ajutor. Cu aceasta masina de cusut imi realizez visul de a confectiona costume nationale.”

Diana, 26 ani, raionul Edinet, beneficiara a proiectului: „Dupa finalizarea studiilor medicale si a cursurilor de cosmetolog ma gandeam de unde sa iau bani pentru procurarea produselor pentru a-mi aplica cunostintele in practica. Datorita participarii in acest program, am avut aceasta posibilitate si astazi ma ocup in mod profesionist de ceea ce imi place. Ma bucur foarte mult ca pot sa imi asigur strictul necesar pentru mine si copilul meu.”

Zinaida, 21 ani, raionul Hancesti, beneficiara a proiectului: „Sunt cea mai fericita cand vad ca prepelitele mele zilnic dau oua si ma bucur ca am unde le vinde.”

Liliana Samcov, Director Executiv, Asociatia Obsteasca „Demos”: In final am ajuns cu 53 activitati generatoare de venit, care schimba nu doar viata beneficiarelor de granturi, ci si a comunitatilor din care fac parte. Au castigat in fine acele femei, care au actionat cu increderea ca totul le va reusi. Insa au actionat, deoarece au simtit sprijinul echipei noastre si suportul financiar oferit de Fundatia Orange Moldova. Un start reusit conteaza mult!”

Proiectul „Femeile actioneaza si castiga” a fost implementat in perioada iulie – decembrie 2013 in 4 raioane ale tarii: Ungheni, Hancesti, Rascani si Edinet. Acesta este o continuare a proiectului „Abilitarea economica a femeilor vulnerabile din Moldova”, implementat in perioada 2011-2012 cu sustinerea financiara a Fundatiei Orange Moldova. In cadrul acestui proiect, peste 1000 de femei in dificultate au beneficiat de suportul Fundatiei Orange Moldova.