Fundaţia Orange Moldova invită tinerii şi tinerele din regiunile Sângerei, Orhei şi Soroca să aplice la Solidarity FabLab, un Hub inovativ unde şi-au dat întâlnire tehnologia, inovaţia şi creativitatea.
Ofițer pentru mașini inteligente sau croitor digital, alege una din meseriile viitorului
Gratuit, timp de 1 lună, urmezi 4 module. Pe tot parcursul ești instruit, ghidat şi însoţit în activităţile practice de formatorii regionali. Înveți cum să manevrezi cu un decupator (CO2 CNC Laser) sau o mașină de cusut digitală, cum să dezvolţi aplicații cu dispozitive incorporate (Sisteme Embedded) sau să operezi corect o imprimantă 3D.
Toate aceste deprinderi te vor ajuta să faci faţă provocărilor de mâine ale pieței de muncă şi să guşti din profesiile de viitor: consilier sau educator robot, croitor digital, ofiţer de protecţie al datelor, ofițer de proiectare ”smart home”, operator de regenerare a materialelor plastice, consilier de gestionare a deşeurilor sau al construcţiilor şi conceptelor ecologice etc.
Cine poate să se înscrie
Cursurile se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 – 25 ani şi se desfăşoară în echipe a câte 5 persoane. La curs se pot înscrie curioşii dornici să descopere noi tehnologii de producţie şi care au o pasiune aparte pentru inovaţie. Orarul sesiunilor este elaborat de comun acord cu facilitatorii şi constituie 24 de ore de studii.
Cum poți să te înscrii
Poţi să te înscrii la program în orice moment, acesta fiind deschis pentru toţi doritorii, adresându-te direct prin telefon, sau email la:
Solidarity Fab Lab Orhei: fablaborhei@gmail.com sau sună +373 (235) 2-12-04
Solidarity Fab Lab Sângerei: ltolimp.fablab@gmail.com sau sună +373 69818347
Solidarity Fab Lab Soroca: xperincesoroca@gmail.com sau sună +373 69011853
Ce cunoștințe ai la absolvire
După absolvirea cursului vei cunoaște cum să gestionezi corect echipamentele şi instrumentele de lucru, să elaborezi propriile proiecte de la etapa de design până la producerea propriu-zisă, cum ar fi: corpuri de iluminat inteligente, logo-uri pe placaj, piele sau sticlă, suveniruri produse la imprimante 3D, accesorii brodate la maşina de cusut etc. Toată materia primă este asigurată de către Fundaţia Orange Moldova.
Iar la final de curs vei putea aplica, împreună cu echipa din care faci parte, la o competiţie de produse FabLab. Cele mai inovative şi creative lucrări vor fi premiate cu seturi de instrumente şi accesorii, pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului.
Ce este Solidarity FabLab
Solidarity FabLab este un proiect de formare în domeniul producției digitale. Acesta este dedicat exclusiv tinerilor, pentru a-i ajuta să se angajeze mai ușor în câmpul muncii. Proiectul a fost lansat de Fundaţia Orange la nivelul Grupului Orange în 2014 şi este implementat în 19 țări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu.
În Republica Moldova, Solidarity FabLab este realizat cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare și Clubul Ingineresc MicroLab.
La ziua de azi, proiectul Solidarity FabLab operează în cadrul a 3 centre regionale din reţeaua FabLab creată şi echipată cu suportul financiar al USAID, Suedia şi UK Aid: liceul Teoretic “Olimp” din Sângerei, Incubatorul de Afaceri din Soroca și Biblioteca raională din Orhei.
Prin Solidarity FabLab, program de formare a tinerilor în domeniul producției digitale, Orange îşi reconfirmă angajamentele asumate în planul strategic Engage2025: reducerea inegalităților legate de accesul la Internet, la dispozitive și abilități digitale, astfel încât tehnologia să devină o sursă de progres și oportunități pentru toți.