Orange Digital School

24.09.2015

Fundaţia Orange a lansat un proiect naţional de susţinere a educaţiei digitale din Moldova. Astfel, sub umbrela Orange Digital School, vor fi implementate câteva proiecte majore, care vin să asigure în învăţământul din ţara noastră accesul la infrastructură modernă, expertiză profesională şi educaţie de calitate în domeniul tehnologiilor informaţionale. Grandiosul proiect a fost lansat cu ocazia deschiderii primului Orange Lab, din incinta Colegiului de Informatică din Chişinău.

Liudmila CLIMOC, Director General Orange Moldova: „Orange Moldova susţine progresul tehnologic şi revoluţia digitală. Ne dorim să aducem cât mai aproape de oameni servicii digitale accesibile şi utile pentru fiecare. În acest sens, prin intermediul Fundaţiei Orange, dezvoltăm proiecte ce contribuie la educaţia tinerilor în domeniul IT, cât şi a sectorului în general. Prin lansarea proiectului Orange Digital School, ne dorim să aducem valoare adăugată dezvoltării societăţii şi să facilităm viaţa de zi cu zi, prin utilizarea componentei digitale.”
Pavel FILIP, Ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor: ”Prin lansarea acestui proiect de susținere a educației digitale, compania Orange Moldova contribuie la sporirea nivelului de competență profesională a specialiștilor pentru sectorul TIC. În prezent, asistăm la un paradox, vorbim de lipsa locurilor de muncăși salarii mici, iar pe segmentul IT, unde sunt înregistrate cele mai mari salarii, resimțim un deficit acut de cadre calificate. Am identificat această constrângere și ne-am propus s-o eliminăm prin realizarea Strategiilor Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Acest proiect al Fundației Orange este un pas concret în acest sens”.

Orange Digital School include 3 proiecte importante, care asigură: crearea infrastructurii şi accesului la baza tehnică IT în liceele rurale şi colegii, susţinerea talentelor în IT prin oferirea burselor de excelenţă, precum şi a pedagogilor de informatică din regiunile rurale.

Sergiu POSTICĂ, Preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova: „Specialiştii în IT sunt tot mai solicitaţi pe piaţa muncii atât din Moldova, cât şi din întreaga lume. Iată de ce, fiind un operator digital, ne propunem să contribuim la digitalizarea societăţii prin investiţii în infrastructură şi educaţie. Proiectul naţional Orange Digital School va contribui la ştergerea barierei digitale, prin crearea unui mediu oportun, pentru ca tânăra generaţie să înveţe şi să utilizeze tehnologiile. Or, acesta reprezintă un prim pas spre dezvoltarea economiei ţării de mâine”.

Orange Lab în colegiile cu profil IT

Orange Lab este implementat în 3 colegii cu profil IT din Moldova: Colegiul de Informatică, Colegiul Politehnic din Bălţi şi Colegiul Politehnic din Chişinău. Proiectul presupune amenajarea unor laboratoare digitale în incinta instituţiilor. Acestea sunt dotate cu articole de mobilier modern, computere performante, ecrane TV de ultimă generaţie şi conexiune gratuită la internet de bandă largă şi WiFi. Proiectul este realizat în parteneriat cu administraţiile colegiilor şi implică investiţii comune. Astfel, instituţiile alocă resurse financiare pentru lucrările de reparaţie iar Fundaţia Orange vine cu conceptul, design-ul locaţiei şi dotarea tehnică.

Liuba OBADĂ, Director adjunct pentru instruire, Colegiul de Informatică: „Având în vedere că era tehnologiilor informaţionale se dezvoltă foarte rapid, domeniul digital pătrunde în toate sferele de activitate, inclusiv în sistemul educaţional. Cerinţele pe piaţa muncii sunt foarte mari faţă de viitorii angajaţi în IT, respectiv, având un laborator dotat cu tehnică modernă, putem face faţă mai uşor cerinţelor de pe piaţa muncii”.

Incluziunea Digitală Rurală

Proiectul „Incluziunea digitală rurală” prevede ca, în bază de concurs, 20 de instituţii preuniversitare din mediul rural să fie dotate cu echipamente IT- calculator, proiector şi ecran. Dispozitivele servesc drept suport pentru desfăşurarea lecţiilor interactive în procesul de studiu. Fundaţia Orange Moldova şi-a propus ca, astfel, să şteargă bariera digitală din învăţământul rural.

Lidia CREŢU, Director al Liceului „Emil Necula”, s.Mereni: „Actualmente trăim într-o eră a tehnologiilor şi viaţa ne impune să nu stăm pe loc. Astăzi, copiii nu mai tolerează desfăşurarea activităţilor cu creta şi tabla, ei sunt cei care doresc ca lecţiile sa fie cât mai interactive şi să le dezvolte competenţele. Proiectorul, laptopul şi ecranul oferit de Fundaţia Orange vor fi utilizate maxim posibil în activităţile didactice, extra didactice şi în proiectele comunitare în care sunt implicaţi elevii. Suntem absolut convinşi că acest echipament va facilita incluziunea digitală a copiilor”.

Susţinerea tinerilor profesori de informatică din zonele rurale, oferirea burselor de excelenţă pentru studenţii de la facultăţile cu profil IT

Proiectul presupune oferirea a 10 burse de excelenţă pentru studenţii din domeniul IT, care îşi fac studiile în colegii şi universităţi. De asemenea vor beneficia de 20 de burse şi tinerii pedagogi de informatică, care aleg să profeseze în instituţiile de învăţământ din mediul rural.

Alexandra BARBĂNEAGRĂ, Pro-rector activitate didactică, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”: „În Republica Moldova se simte o criză acută de profesori bine pregătiţi, în special în domeniul informaticii. Din păcate, actualmente, specialităţile pedagogice nu sunt atractive pentru tineri. Orange Digital School aduce beneficii multiple pentru că sprijină cadrele didactice debutante, dar oferă suport şi pedagogilor care vor să profeseze în mediul rural. Cu siguranţă, proiectul va avea un impact social major. Şi asta pentru că investiţiile în cadrul didactic de astăzi sunt investiţii în copilul, cetăţeanul de mâine”.

Proiectele aflate sub umbrela „Orange Digital School” sunt implementate în parteneriat cu Centrul de Informaţii Universitare. Mai multe informaţii despre regulamentele proiectelor găsiţi pe www.eac.md.

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „Fundaţia Orange a adus întotdeauna proiecte inovative, care se aliniază perfect trend-urilor moderne. Orange Digital School este un proiect foarte important în vederea dezvoltării educaţiei în domeniul tehnologiilor informaţionale. Susţinem ideea că fiecare copil merită să se bucure de studii de calitate iar proiectul Orange Digital School va şterge bariera digitală din instituţiile de învăţământ din Republica Moldova”.

Fundaţia Orange Moldova a fost înfiinţată în anul 2009. Până în prezent, cu investiţiile sale, au fost dezvoltate cca 50 de proiecte în patru mari domenii: sănătate şi dezabilități, cultură, ajutor social populaţiei şi educaţie digitală. Beneficiari ai proiectelor Fundaţiei Orange Moldova sunt cca 200 de mii de persoane.