Clasa Viitorului

Descriere: Clasa Viitorului – Future Classroom Lab este un proiect educațional, ce îşi propune să modernizeze sistemul naţional de educaţie prin valorificarea tehnologiilor digitale în procesul educaţional, precum şi abordarea interdisciplinară STEAM. Pe lângă tehnologii, Clasa Viitorului promovează un spațiu de învățare modern, flexibil și interactiv, de la mobilier modular până la spații de recreere, unde elevii să se simtă liberi să inoveze. 

Proiectul a demarat în 2017 și în prezent include 31 licee din țară, în care au fost amenajate spații de învățare dotate cu mobilier și echipamente digitale moderne. Cadrele didactice din aceste instituții au beneficiat de o serie de instruiri în utilizarea eficientă a TIC, pentru implementarea în procesul educațional a metodelor pedagogice interactive și inovative. 

La fel, în aprilie 2019, a fost creat Centrul Național de Inovații Digitale în Educație în cadrul UPS Ion Creangă, pentru formarea inițială și continuă a cadrelor didactice din Republica Moldova în aplicarea metodelor pedagogice moderne și utilizarea tehnologiilor digitale pentru eficientizarea procesului didactic.
Tehnologiile digitale au fost testate pe parcursul a 2 ani de studii de către 3400 de elevi și 175 de profesori din 11 instituţii participante în ediţia pilot a proiectului.

Scop: Proiectul Clasa Viitorului își propune să dezvolte abilitățile digitale și competențele necesare secolului 21, precum și să sporească interesul elevilor pentru cariere din domeniile științei, tehnologiei și ingineriei prin promovarea metodelor de instruire creative, auto-motivante, antreprenoriale, care încurajează colaborarea, bazate pe proiecte.

Beneficiari: peste 28 000 elevi şi profesori din 31 de şcoli din ţară, precum şi circa 3000 de studenţi şi profesori ai Universităţii Pedagogice de Stat Ion Creangă.

Mai multe detalii despre proiect poţi afla pe https://www.clasaviitorului.md.