Solidarity FabLab

Descriere: Solidarity FabLab este un program de formare în domeniul producției digitale, dedicat tinerilor vulnerabili din regiunile Moldovei.

Un FabLab, un laborator de fabricaţie, reprezintă un atelier de prototipare și producție digitală la scară mică, dotat cu echipamente și utilaje controlate de calculator, un spațiu de creație deschis pentru inovare pentru designeri, ingineri, arhitecți, electricieni, antreprenori, studenți și elevi pasionați de inovație, care doresc să dezvolte proiecte transformaționale pentru comunitate. Fab Lab-urile au apărut în anul 1990 în Statele Unite ale Americii şi formează astăzi o reţea globală.

Conceptul Solidarity FabLab este inspirat de Fundaţia Orange la nivel de Grup şi constă în adăugarea componentei de solidaritate în Fab Lab-urile existente. La modul practic, Fundaţia Orange oferă tinerilor acces gratuit şi instruiri dedicate în spaţiile Fab Lab, ajutându-i astfel să îşi dezvolte competenţele practice necesare pentru a exercita o meserie în domeniul fabricaţiei digitale.

În Republica Moldova, proiectul Solidarity FabLab operează în cadrul a 3 centre regionale din reţeaua FabLab creată şi echipată cu suportul financiar al USAID, Suedia şi UK Aid: liceul Teoretic „Olimp” din Sângerei, Incubatorul de Afaceri din Soroca și Biblioteca raională din Orhei. FabLab-urile date fac parte din rețeaua internaţională FabLab. Fiecare locaţie este dotată cu echipamente şi instrumente de producţie digitală: imprimante 3D, decupatoare laser, mașini de cusut și brodat computerizate, seturi de robotică, computere și unelte electronice. Gratuit, timp de 1 lună, tinerii vulnerabili urmează 4 module, unde învaţă cum să manevreze cu un decupator (CO2 CNC Laser) sau o mașină de cusut digitală, cum să dezvolte aplicații cu dispozitive încorporate (Sisteme Embedded) sau să opereze corect o imprimantă 3D.

Scopul proiectului: Promovarea incluziunii sociale şi digitale a tinerilor vulnerabili din regiunile ţării şi creşterea capacităţilor de angajare a acestora prin valorificarea tehnologiilor de producţie digitală.

Beneficiarii proiectului: tinerii vulnerabili cu vârsta cuprinsă între 16-25 ani.

Parteneri: În Republica Moldova, Solidarity FabLab este realizat cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare și Clubul Ingineresc MicroLab