Solidarity FabLab

Descriere: Solidarity FabLab este un program de formare în domeniul producției digitale, dedicat tinerilor vulnerabili din regiunile Moldovei.

FabLab este un laborator de fabricație, un atelier de prototipare și producție digitală la scară mică, dotat cu echipamente și utilaje controlate de calculator. Este un spațiu de creație deschis pentru designeri, ingineri, arhitecți, electricieni, antreprenori, studenți și elevi pasionați de inovație, care doresc să dezvolte proiecte transformaționale pentru comunitate.

În Republica Moldova, din 2021, proiectul Solidarity FabLab a fost pilotat în cadrul a 3 centre regionale din rețeaua FabLab: Liceul Teoretic „Olimp” din Sângerei, Incubatorul de Afaceri din Soroca și Biblioteca raională din Orhei. Acestea au fost create și echipate cu suportul financiar al USAID, Suedia și UK Aid. Din anul 2022, Solidarity FabLab este extins și la Chișinău, proiectul fiind realizat în FabLab Chişinău, din incinta Universității Tehnice a Moldovei.

Fiecare FabLab este dotat cu echipamente și instrumente de producție digitală: imprimante 3D, decupatoare laser, mașini de cusut și brodat computerizate, seturi de robotică, computere și unelte electronice. Gratuit, timp de 1 lună, tinerii vulnerabili urmează 4 module, unde învață cum să manevreze cu un decupator (CO2 CNC Laser) sau o mașină de cusut digitală, cum să dezvolte aplicații cu dispozitive încorporate (Sisteme Embedded) sau să opereze corect o imprimantă 3D.

Conceptul Solidarity FabLab este inspirat de Fundația Orange la nivel de Grup și constă în adăugarea componentei de solidaritate în Fab Lab-urile existente. Prin acest proiect, Fundația Orange Moldova asigură accesul tinerilor la cunoștințe care dezvoltă noi deprinderi.Acestea ajută tinerii să facă față provocărilor de mâine ale pieței de muncă și să guste din profesiile de viitor: consilier sau educator robot, croitor digital, ofițer de protecție al datelor, ofițer de proiectare „smart home”, operator de regenerare a materialelor plastice, consilier de gestionare a deșeurilor sau al construcțiilor și conceptelor ecologice etc.

Scopul proiectului: Promovarea incluziunii sociale și digitale a tinerilor vulnerabili din regiunile țării și creșterea capacităților de angajare a acestora prin valorificarea tehnologiilor de producție digitală.

Beneficiarii proiectului: tinerii vulnerabili cu vârsta cuprinsă între 14-25 ani.

Parteneri: În Republica Moldova, Solidarity FabLab este realizat cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova și implementat de Centrul de Informații Universitare , Universitatea Tehnică a Moldovei și Clubul Ingineresc MicroLab




Pentru înscrieri în program: