Fundaţia Orange a oferit 70 de burse tinerilor profesori de informatică din zonele rurale

31.01.2018

25 de profesori de informatică din zonele rurale au devenit finalişti în cadrul celei de-a treia ediţii a proiectului susţinut de către Fundaţia Orange Moldova „Burse de Excelenţă pentru profesorii în IT”, evenimentul fiind sărbătorit în cadrul unei festivităţi solemne, organizate în incinta Palatului Republicii.

„Burse de Excelenţă pentru profesorii în IT” reprezintă o componentă importantă a programului Orange Digital School, lansat de Fundaţia Orange în scopul susţinerii educaţiei digitale din Republica Moldova.

Sergiu Postică, Președintele Consiliului Fundației Orange Moldova: Proiectele Fundaţiei Orange, parte a programului Orange Digital School, contribuie la digitalizarea societăţii prin investiţii în infrastructură şi educaţie digitală. Acestea au ca obiectiv dezvoltarea apetitului pentru domeniul IT, încurajând tinerii să acceseze tot mai mult specialitățile IT şi oferind suport profesorilor de informatică din regiunile rurale pentru extinderea accesului la educația STEAM în regiuni. Prin acest proiect, ne propunem să încurajăm tinerii profesori să investească în autoperfecționare, pentru a fi aliniați inovațiilor şi pentru a deveni ambasadori ai acestora, astfel contribuind la evoluţia personală, dar şi în calitate de profesionişti în domeniu.
Prin activitatea Fundaţiei, contribuim la crearea unui mediu oportun de dezvoltare, pentru ca tânăra generaţie să înveţe şi să utilizeze tehnologiile. Or, asta înseamnă un prim pas spre dezvoltarea economiei ţării de mâine.”

Proiectul „Burse de Excelenţă pentru profesorii în IT” este implementat de către Centrul de Informaţii Universitare, cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange, fiind susţinut şi de către Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării al RM.

Viorelia Moldovan-Bătrânac, Consilier principal de stat al Prim-ministrului, pe politici sociale: Fundaţia Orange este partenerul care ne ajută să identificăm eroii zilei de astăzi - profesorii, tinerii care au acceptat să meargă în şcolile rurale şi să educe noi generaţii pentru Moldova. Proiectele realizate de Orange, nu doar ”Bursele de Excelenţă în IT”, dar şi altele la care am asistat şi anul trecut, au un impact multiplicator economic, social şi moral.”

La ediţia curentă a programului „Burse de Excelenţă pentru profesorii în IT” au participat 52 de profesori de informatică din 27 de raioane ale RM iar, în rezultatul evaluării dosarelor depuse pentru concurs de către Comisia de Experţi Independenţi nominalizată în cadrul programului, au fost selectaţi 25 de finalişti. Aceştia vor beneficia de granturi de susţinere în valoare a câte 25 000 lei fiecare şi un laptop. În total, cei 25 de profesori instruiesc peste 9 000 de elevi din 27 instituţii de învăţământ.

Programul are drept scop stimularea tinerilor profesori de informatică, astfel încât aceştia să activeze în gimnaziile şi liceele din zonele rurale ale RM, unde se înregistrează o lipsă acută de cadre didactice calificate.

Ana Florea, profesoară de informatică la gimnaziul ”N. Holban”, Scorţeni, Teleneşti: ”Pentru mine, acest premiu este o motivare în plus ca să vin în faţa elevilor mai pregătită, mai motivată şi cu zâmbetul pe buze. Într-adevăr, cea mai bună investiţie este investiţia în educaţie şi în copiii noştri.”

În cadrul celor două ediţii precedente ale programului, 45 de profesori de informatică din zonele rurale au beneficiat de susţinere din partea Fundaţiei Orange Moldova iar la moment îşi continuă activitatea didactică în instituţiile de învăţământ din ţară, contribuind la edificarea unui proces educaţional de calitate în domeniul IT. În total, cei 70 de finalişti ai celor trei ediţii ale proiectului instruiesc peste 30 000 de elevi.

Angela Muşet, Directorul Centrului de Informaţii Universitare:„Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informaționale impune, pe zi ce trece, racordarea educației digitale din Moldova la standardele internaționale. Astfel, programul de burse pentru specialiștii în IT este unul extrem de necesar, oferind tinerilor profesori posibilitatea să-și aplice cunoștințele în instituțiile din țară, beneficiind de un suport adițional. În acest sens, Fundația Orange Moldova continuă să fie cel mai fidel partener al educației digitale din țară.”

Fundaţia Orange Moldova, în calitate de partener financiar al acestui proiect, contribuie la completarea cu cadre didactice a instituţiilor din localităţile rurale, astfel încât şi elevii de la sate să beneficieze de cunoştinţe în domeniul IT, un domeniu prioritar în procesul de modernizare a RM.

Mai multe detalii despre concurs, condiţiile de participare şi eligibilitate pot fi găsite aici.