Fundația Orange ajută femeile din Moldova să-și dezvolte abilitățile digitale și manageriale

27.02.2024

229 de femei și fete au beneficiat de cursuri de educație digitală și antreprenorială în cadrul hub-ului de învățare Orange Digital Center, prin intermediul instruirilor gratuite Women Digital Center, ediția 2023.

Timp de cinci luni, participantele, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, din mun. Chișinău și zonele adiacente capitalei, au studiat bazele antreprenoriatului, au comunicat și dezvoltat idei și inițiative de afaceri, precum și au fost ghidate cum să-şi optimizeze și promoveze online afacerea în proces de inițiere, abia lansată sau cea deja în derulare.

Ludmila NISTORICĂ, Președinta Consiliului Fundației Orange Moldova: 

„Fundația Orange Moldova va continua să susțină femeile din comunitățile din Republica Moldova, în explorarea oportunităților oferite de tehnologiile și inovațiile digitale. Scopul nostru este să le ajutăm să devină mai competitive pe piața muncii, să-și câștige independența financiară și să poată dedica mai mult timp familiilor lor. Reacția pozitivă a participantelor și rezultatele lor remarcabile ne încurajează să continuăm și să extindem acest proiect.”

Și pentru ediția din acest an, s-au oferit granturi financiare pentru femeile implicate în proiect. La concursul Granturi Mici pentru Femei, au fost depuse 16 dosare, semnate de antreprenoare potențiale și antreprenoare active care tind să-și dezvolte sau optimizeze afacerea curentă prin utilizarea eficientă a instrumentelor digitale. Procesul de evaluare a dosarelor de către Comisia de experți independenți s-a finalizat cu oferirea a 10 granturi în valoare a câte 30 de mii de lei. În plus, femeile și tinerele, participante în program, s-au bucurat și de o altă oportunitate de grant – Amazing Women Award, oferită prin concurs anunțat la nivel internațional de Fundația Grupului Orange. În final, Moldova s-a calificat cu o finalistă, aceasta obținând un grant  de 4.070 EUR pentru realizarea proiectului propriu. 

Proiectul Women Digital Center este realizat cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova, Fundației Grupului Orange și este implementat de Centrul de Informații Universitare.

Angela MUȘET, directoare, Centrul de Informații Universitare: 

„Programul Women Digital Center și-a găsit ecou în comunitate, devenind unul util și atractiv pentru femei, își găsește actualitatea și, totodată, valoarea, nu doar prin deschiderea noilor oportunități de instruire în ale digitalului și antreprenoriatului, dar constă totuși, în încurajarea beneficiarelor Women Digital Center într-o manieră de a crede în forțele și capacitățile proprii, de a se afirma și dezvolta personal și profesional.”

În cadrul concursului, ideile de afaceri prezentate au variat de la domenii precum: producerea pâinii artizanale, servicii de design interior, până la studio de dans pentru copii și adulți, servicii de contabilitate, servicii de animație pentru copii etc.

Inga BERDAN, grantistă, fondatoare „The Bread Studio”, producerea pâinei artizanale:

„Studiile la care am participat m-au dezvoltat enorm, în special în ceea ce privește promovarea afacerii. Sincer, credeam că dacă faci un produs bun, oamenii singuri vor veni la tine. Nu este chiar așa. Este necesar să ne promovăm, să ajungem la consumator. În cadrul acestor cursuri, s-a format acea energie de comunicare și susținere reciprocă între participante.”

Violeta FIZELSON, grantistă, fondatoare „Violet Studio”, un studio de dans pentru copii și adulți: „Am aplicat la aceste cursuri imediat ce am ieșit din concediul de maternitate. Informația primită a fost cu adevărat utilă pentru promovarea serviciilor și a dispărut frica de tot ce înseamnă online. Cireașa de pe tort a fost să fiu finalistă în concursul de granturi, sincer, nu m-am așteptat. Cu acest suport financiar, vom îmbunătăți condițiile sălii prin instalarea de boxe și oglinzi. La final, aș vrea să mulțumesc Orange Digital Center pentru oportunitatea de a fi parte din comunitatea femeilor absolvente ale acestui curs foarte util.”

Cristina CHIFA, grantistă, fondatoare „Eco Vigo Cris SRL”, o afacere specializată în prelucrarea fructelor și legumelor: „În rezultatul participării la cursuri, am acumulat cunoștințe despre aplicații de lucru care îmi permit să utilizez noi metode de promovare a afacerii mele. Am descoperit care sunt tehnicile actuale și am analizat greșelile de promovare pentru evitarea acestora. Cu sprijinul grantului, intenționez să extind afacerea și să încep producerea de fructe în ciocolată. Mi-ar plăcea să ne întâlnim toate absolventele, peste vreo șase luni, pentru a putea împărtăși experiențe și informații despre cum evoluează afacerile noastre.”

Despre Orange Digital Center 

Orange Digital Center este un hub de învățare pe parcursul vieții, unde fiecare poate dobândi competențele digitale şi antreprenoriale necesare unui viitor tehnologizat. Aici, oameni din diferite categorii de vârstă pot să își descopere potențialul, să își perfecționeze abilitățile profesionale sau să se recalifice pentru o meserie a viitorului.

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în Republica Moldova de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

Mai multe detalii despre ODC găsiți pe: https://digitalcenter.orange.md/